Prevádzkovatelia zariadení pre záujmovú činnosť hrozia štrajkom

18.05.2010 Prešov

Prešov 18. mája (TASR) – Asociácia súkromných škôl a školských zariadení Slovenska (ASŠaŠZ) a Asociácia centier voľného času Slovenskej republiky (ACVČ SR) nesúhlasia s legislatívnymi úpravami, ktoré sa pripravujú ...
Predsedníčka ACVČ SR Marta Hanečáková a Pavol Barňák z ASŠaŠZ dnes v Prešove informovali, že navrhované zmeny v súvislosti s financovaním CVČ a školských stredísk záujmovej činnosti (ŠSZČ) môžu spôsobiť vážne problémy a ohroziť ich existenciu.
V prípade, že bude tento návrh predložený na rokovanie vlády, viaceré zariadenia, ktoré združujú, vstúpia v stredu (19.5. ) do jednodňového štrajku.
Zariadenie bude otvorené, je tam pedagogický dozor, deti tam môžu byť, ale nebudeme pracovať, teda činnosť bude pozastavená, \" povedala Hanečáková. Odhadla, že do štrajku by sa mohlo zapojiť okolo 150 CVČ a ŠSZČ.
Predstavitelia asociácií nesúhlasia ani s postupom pri príprave tohto materiálu, pretože im nebol predložený na pripomienkové konanie a dostali sa k nemu len neoficiálnou cestou.
Hanečáková informovala, že návrh, ktorý vznikol na základe iniciatívy ZMOSu, počíta s tým, aby s účinnosťou od 1. januára 2011 dostávali na záujmové vzdelávanie v CVČ a ŠSZČ všetky obce peniaze podľa počtu obyvateľov vo veku od päť do 14 rokov. Náklady na jedno dieťa si stanovia vo všeobecne záväznom nariadení.
Tým, že nebudú prideľovať peniaze priamo na centrá, vznikne podľa Barňáka veľká disproporcia, lebo jednotlivé samosprávy si môžu stanoviť rozdielne dotácie.
Pripomenul, že to môže spôsobiť problémy v strediskových obciach a mestách, kde sú zriadené CVČ, je tam širšia ponuka, ktorú využívajú aj deti z okolitých obcí. Nevie si predstaviť ako bude fungovať systém financovania, keď si mesto stanoví na dieťa dotáciu 300 eur a obec, v ktorej má dieťa trvalé bydlisko, len 100 eur.
Spomínané združenia, ku ktorým sa pridala aj Asociácia základných umeleckých škôl SR, zaslali 17. mája otvorený list podpredsedovi vlády Jánovi Mikolajovi. Žiadajú ho, aby zabránil prijatiu novely, ktorá by znamenala výrazné obmedzenie či dokonca zánik záujmového vzdelávania a mimoškolských aktivít detí v systéme vzdelávania v SR.
\"S pripravovaným návrhom nesúhlasíme a považujeme ho za nesystémový a likvidačný, \" uvádza sa v otvorenom liste.
Asociácie zároveň navrhujú, aby sa vytvorila taká legislatíva, ktorá by zabezpečila rovnocenné postavenie štátnych a neštátnych zriaďovateľov v oblasti financovania, možnosť vstupu nových školských zariadení do siete nepodmieňovaním ich vzniku súhlasom samosprávy. Zároveň by sa mal určiť efektívny strop pre celkový objem financií určených pre školské zariadenia a vyriešiť problém klamlivého výkazníctva.
 

Vyberte región